Friday, March 18, 2011

Sayangilah Ukhwah itu..


Bismillahirrahmanirrahim


Hamdalillahi a’las salamah..

Ucapan yang saya terima daripada rakyat Mesir bilamana kembali menjejakkan kaki di Bumi Anbia’ ini.

Baharu sahaja pulang dari Kaherah menghadiri satu perjumpaan antara mahasiswa&mahasiswi Mesir bersama Kementerian Pelajaran Tinggi (KPT) Malaysia.

Ingatan saya mengimbau kembali satu perbualan yang saya lalui di meja makan ketika sesi ramah mesra.

Kebetulan terpaksa menempa meja di belakang sekali,terpisah dengan rakan Medic Alex yang lain..Saya duduk bersama dengan mereka yang mengambil bahagian Pengajian Islam.

Selesai makan,perbualan bermula..Saya cuma hanya mendiamkan diri,segan untuk berkata..

Hinggalah perbualan dicelahi oleh seorang :


“Kita kena cakap kat Dato’,mintak naikkan duit bulanan kita..Minta diorang cari dari sumber yang diorang ada..JPA tak pun MARA ke..”

“Tak adil pelajar Medic dapat 400 USD sebulan..kita?”


Saya cuma hanya mendiamkan diri tanpa disedari bahawa di dalam perbualan mereka terdapat pelajar perubatan bersama..

Sekadar mendengar dan cuba memahami apa yang terbuku di hati mereka..


Kita ‘di-anak-tiri-kan’ semenjak kita ada kat sini,asyik budak medic aje dapat lebih”..sambung pemuda tadi

“haah..memang pun patut kita mintak,mentang-mentang kita ke arah pembangkang,diorang biarkan kita camtu..kita pun berhak nak lebih”, sambung seorang yang lain.


Perbualan berlangsung dengan panjang berkaitan dengan isu ini..Cukuplah saya tulis bahagian perbualan yang mengambarkan suasana untuk dikaitkan dengan penulisan saya kali ini.Adil atau Tidak?

Saya tidak ingin membicarakan samada ia adil atau tidak,merisaukan jikalau banyak pihak tersalah faham atas penulisan ini kerana ia bukanlah tujuan utama saya catitkan di dalam blog ini.

Malahan,selaku pelajar Perubatan tidak pernah berasa bangga di hati melihatkan elaun lebihan yang diberikan oleh kerajaan..apatah lagi untuk mengatakan kami ini adalah “proxy” kepada kerajaan.

Kesemua lebihan wang yang diberikan akan dipersoalkan kepada kami ke mana ia dihala tujukan di akhirat kelak..

Tambahan lagi ia juga adalah wang rakyat..Dipertanggungjawabkan untuk meletakkan kejayaan pada pengajian kami melalui kepercayaan rakyat yang diberi..

Ia adalah amanah bukan suatu kemewahan”Ukhwah & Berlapang Hati

Saya acap kali mendengar pelbagai propaganda yang cuba memecah-belahkan antara mahasiswa & mahasiswi Pengajian Islam dan juga Perubatan.

Kerisauan & kesedihan melanda hati bilamana melihatkan isu ini diperbesarkan melibatkan perhubungan antara mahasiswa & mahasiswi Pengajian Islam & Perubatan.

Sedia faham bahawa belanja hidup di Mesir semakin lama semakin meningkat..Bahkan bukan sahaja melanda Mesir tapi juga secara globalnya..

Inilah realiti kehidupan di akhir zaman..

Pelbagai cara boleh dilaksanakan untuk meminta kenaikan elaun sara hidup daripada pihak kerajaan (contoh : kenaikan harga barang, kenaikan sewa rumah dan seumpamanya)

Namun jika ia bersandarkan perbandingan hidup antara dua pihak ini,propaganda dan kata-kata belakang yang terbina bakal mengundang keretakan perhubungan yang terjalin selama ini..

Malah,menjarakkan lagi jurang antara Pengajian Islam & Perubatan, sedangkan kedua-dua saling melengkapi di bumi Anbia ini..

Propaganda inilah yang bakal digunakan oleh sesetengah pihak untuk memecah-belah keadaan mahasiswa&mahasiswi di Mesir bagi meraih kepuasan kemenangan yang mereka kehendaki..Perhubungan yang terbina selama ini bukanlah atas dasar ‘siapa lagi hebat bidangnya’ atau ‘siapa yang lagi banyak duitnya’..

Tapi ia dibina atas dasar ukhwah Islamiyyah..

Kesefahaman yang terjalin atas dasar saling melengkapi dan membantu satu sama lain dalam menjaga komuniti mahasiswa&mahasiswi Malaysia di Mesir..

Malahan, dasar ukhwah yang dibawa oleh Islam menerapkan kesamaan satu sama lain sebagai seorang hamba di sisi Allah s.w.t dan semulia-mulia di sisiNya adalah mereka yang bertakwa :


…Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal”

Al-Hujuraat :13


Islam menolak prinsip kemulian keturunan,martabat ataupun darjat dalam menjalinkan persaudaraan antara satu sama lain..

Inilah ukhwah sejati yang tidak dapat ditembusi oleh anasir-anasir yang cuba memecah-belahkan masyarakat masa kini khususnya kita di bumi Mesir ini..


“Perumpamaan orang-orang yang beriman dalam kasih-sayang sesama mereka seperti tubuh, apabila satu anggotanya mengadu kesakitan, menyebabkan seluruh anggotanya merasa sakit dan tidak dapat tidur”

(muttafaqun ‘alaihi)Jalinan ukhwah yang terjalin meletakkan kita saling membantu antara satu sama lain.

Ustaz-ustaz sudi meluangkan masa,datang dan mencurahkan segala ilmu yang ada sebagai santapan rohani buat mahasiswa Perubatan..

Merekalah permata ilmu di mata hati kami .. Tidak pernah terdetik dua pihak ini dibezakan hanya sekadar apa yang diberikan oleh kerajaan..

Malahan,kita saling mengubati di antara satu sama lain..

Perubatan mengubati penyakit fizikal manakala Pengajian Islam sebagai ubat bagi penyakit rohani..


Tikamana salah satu pihak dilanda kesusahan ,bantuan kewangan dihulurkan sekelip mata..

Tidak pernah mengira apakah bidang kita selama ini..tidak pernah mengira apakah akan cukup wang sara hidup kita nanti bilamana menghulurkan bantuan..

Ukhwah inilah yang terbina sekian lamanya..dan kini ia cuba diporak-perandakan atas isu menuntut keadilan untuk mendapatkan hak yang sama..

Tidak pernah salah untuk menuntut haknya tapi perlu betul caranya..usahlah hingga perlu digadaikan ukhwahnya..Kita adalah generasi bersama..

Kita bersama untuk melatih dan mendidik diri kita untuk menjadi generasi rabbani yang bakal memimpin masa depan negara..

Kalaulah di sini kita sudah menunjukkan keretakkannya,apakah akan ada ruang untuk kita membaiki semangat kesepaduan di dalam masyarakat Islam negara kita?..

Dimanakah rijal-rijal yang bakal membawa dakwah & risalah Islamiyyah kalau hati ini masih berlutut di bawah kerosakan propaganda pihak yang cuba memecah-belahkan kita?..

Sayangilah ukhwah itu…usah retak kerana dunia semata..2 comments:

  1. semoga bjaya mintak k'jaan naik kn elaun.hahaha

    ReplyDelete
  2. hmm.. mmg byk isu nih dibangkitkn, bukan setakat kt sne je,,. kt M'sia nih pun ada jugak dbangkitkn isu tuh.. Duit kerjaan tuh duit kita sb parent kita yg byr cukai sume tp masih ada isu kurang bajet la, ape la, itu la.. tak fhm.. mne keadilan nih..??

    ReplyDelete